Skip to content
Ελληνικά English

Hellenic Journal of NursingHellenic Journal of Nursing

  • Home
  • Issues
  • Authors
  • Index
  • Editorial board
  • Subscribers
  • Contact
Home > Κλίμακες υπολογισμού κινδύνου ανάπτυξης κατακλίσεων ασθενών ΜΕΘ. Σύγκριση εγκυρότητας των κλιμάκων Jackson/Cubbin (revised) και Braden.
Original Paper

Κλίμακες υπολογισμού κινδύνου ανάπτυξης κατακλίσεων ασθενών ΜΕΘ. Σύγκριση εγκυρότητας των κλιμάκων Jackson/Cubbin (revised) και Braden.

Dimitrios Kosmidis , Sotiria Koutsouki

Οι κλίμακες υπολογισμού του κινδύνου ανάπτυξης κατακλίσεων αποτελούν χρήσιμο εργαλείο στην επιλογή των προληπτικών μέτρων κατά των κατακλίσεων. ΣΚΟΠΟΣ Η σύγκριση εγκυρότητας των κλιμάκων Jackson/Cubbin (revised) και Braden για τον υπολογισμό κινδύνου ανάπτυξης κατακλίσεων ασθενών μονάδας εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) γενικού νοσοκομείου. ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Μελετήθηκαν 71 ασθενείς πολυδύναμης ΜΕΘ, χωρίς διαφοροποίηση στα μέτρα πρόληψης κατακλίσεων, σε διάστημα 1 έτους. Η παρακολούθηση για εμφάνιση κατάκλισης σταδίου ΙΙ ή ανώτερο ήταν καθημερινή, ενώ η αξιολόγηση και καταγραφή των δεδομένων των δύο κλιμάκων γινόταν κάθε τρεις ημέρες. Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν τα δεδομένα (βαθμολογίες) των δύο κλιμάκων που καταγράφηκαν σε τρεις διαφορετικούς χρόνους: κατά την εισαγωγή (Τ1), 72 ώρες μετά την εισαγωγή (T2) και κατά το χρόνο της παρουσίας της κατάκλισης (Τ3). Η στατιστική ανάλυση περιελάμβανε μέτρηση δεικτών εγκυρότητας και την ανάλυση Receiver Operating Characteristics (ROC). ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Μεταξύ των χρόνων παρατήρησης Τ1, Τ2 και Τ3 στην κάθε κλίμακα ξεχωριστά δεν βρέθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές τόσο για την Braden (Ρ≥0,1) όσο και για την Jackson/Cubbin (Ρ≥0,2). Έτσι, στη σύγκριση των δύο κλιμάκων μεταξύ τους χρησιμοποι- ήθηκαν τα δεδομένα στο χρόνο Τ3, στον οποίο διαπιστώθηκαν τα βέλτιστα αποτελέσματα των χαρακτηριστικών της εγκυρότητάς τους. Βασισμένοι στο διαχωριστικό όριο (cut off point) των δύο κλιμάκων που ανέδειξε η μελέτη (Braden=14, Jackson/Cubbin=34), οι δείκτες για την Braden και την Jackson/Cubbin, αντίστοιχα, ήταν: ευαι- σθησία (Se): 87,5%, 100%, ειδικότητα (Sp): 40,4%, 46,8%, θετική προγνωστική αξία (PPV): 42,9%, 49%, αρνητική προγνωστική αξία (NPV): 86,4%, 100%. Η περιοχή κάτω από την καμπύλη (AUC) για την Braden ήταν 0,633, ενώ για την Jackson/Cubbin ήταν 0,766. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Στη συγκεκριμένη μελέτη βρέθηκε ότι η κλίμακα Jackson/Cubbin παρουσιάζει υπεροχή εγκυρότητας έναντι της Braden. Επομένως, οι νοσηλευτές των ΜΕΘ θα πρέπει να χρησιμοποιούν κλίμακες υπολογισμού κινδύνου κατακλίσεων όπως η Jackson/Cubbin (revised), προσαρμόζοντας τα διαχωριστικά όρια στις δικές τους ομάδες ασθενών. Έτσι, μπορούν να αποδώσουν τη μέγιστη φροντίδα, μειώνοντας παράλληλα την επιβάρυνση τόσο του κόστους όσο και του φόρτου εργασίας.

 

Full Article

Previous Risk factors and health determinants in Greek population.

Next Comparison of the available temperature measurement methods in critically ill patients.

2008 volume 47, N 1

Braden Jackson/Cubbin εγκυρότητα κατακλίσεις κλίμακα υπολογισμού κινδύνου

Search

Instructions

Instructions for Reviewers
Instructions for Authors

Tools

  • Register
  • Log in
  • Entries RSS

Hellenic Journal of Nursing

Disclaimer | Privacy Policy
copyright © 2014 Hellenic Nurses Association