Σύγχρονες Προκλήσεις στην Ογκολογική Νοσηλευτική

Η συστηματικότερη εφαρμογή των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου, οι αποτελεσματικότερες θεραπευτικές προσεγγίσεις και η βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας έχουν οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του αριθμού των επιβιωσάντων ογκολογικών ασθενών, με αποτέλεσμα το σύστημα υγείας να δέχεται ασφυκτική πίεση προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις και συχνά ανεκπλήρωτες υποστηρικτικές ανάγκες τους. Σε επίπεδο πρόληψης ο Ευρωπαϊκός Κώδικας κατά του Καρκίνου αποτελεί ένα αξιόλογο, σχετικά απλό, αλλά και διαφωτιστικό εργαλείο για ευρεία χρήση. Η πρόληψη όμως, απαιτεί τρεις σημαντικές προσεγγίσεις:

Την ενσωμάτωση καλών πρακτικών για την υγεία διαμέσου της εκπαιδευτικής διαδικασίας εντός σχολείου, όπως η αποφυγή καπνίσματος, η μείωση του άγχους, η σωστή διατροφή, κ.ά., προκειμένου τα παιδιά να υιοθετήσουν αυτές τις συμπεριφορές από μικρή ηλικία και στη συνέχεια να λειτουργήσουν ως πυρήνες γνώσης και στις οικογένειές τους.

Την υιοθέτηση των οδηγιών προσυμπτωματικού ελέγχου (π.χ. μαστογραφία, τεστ Παπανικολάου, εμβόλιο για τον HPV, κολονοσκόπηση κ.ά.), με συνεχή στοχευμένη ενημέρωση του πληθυσμού για τα οφέλη της εφαρμογής τους, με τελικό στόχο την ενσωμάτωσή τους στο γενικότερο πρόγραμμα ελέγχου της υγείας του.

Την ενεργό συμμετοχή του Κράτους στην υποστήριξη των προγραμμάτων πρόληψης για τον καρκίνο. Αυτή η δράση απαιτεί, μεταξύ άλλων, οργανωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ), διαθέσιμες και δωρεάν υπηρεσίες προσυμπτωματικού ελέγχου, εύκολα προσβάσιμες, με δυνατότητα χρήσης της τεχνολογίας (e-health, m-health). Το αυξημένο κόστος από την αρχική υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων αποσβένεται σταδιακά από τη μεγάλη μείωση του κόστους νοσηλείας σε περίπτωση εμφάνισης της νόσου.

Κατηγορία: Τόμος 59, Τεύχος 4
Hits: 4569 Hits
Ημ/νία Δημιουργίας: 11-02-2021
Συγγραφείς: Θεοχάρης Κωνσταντινίδης