Διερεύνηση των αλλαγών στην Ποιότητα Ζωής ασθενών με μόνιμη κολοστομία

Εισαγωγή:   Η  μόνιμη κολοστομία  αποτελεί,  κάτω από  συγκεκριμένες προϋποθέσεις και χαρακτηριστικά, ένα από τα μέσα θεραπείας του καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι πολυδιάστατες επιπτώσεις από αυτή τη θεραπευτική μέθοδο, επηρεάζουν πολλές πτυχές της καθημερινότητας των ογκολογικών ασθενών  και των οικογενειών  τους.

Σκοπός:  Η εκτίμηση της ποιότητας ζωής των ασθενών με κολοστομία και ο προσδιορισμός των παραγόντων που μπορούν να την επηρεάσουν.

Μεθοδολογία: Άξιοποιήθηκαν οι βάσεις δεδομένων Google Scholar, Scopus, Cross Ref, Science Direct και PubMed. Τα άρθρα έπρεπε  να αφορούν ενήλικο πληθυσμό, να ήταν δημοσιευμένα στο χρονικό διάστημα 2012-2022 και να ήταν δημοσιευμένα στην Ελληνική και στην Aγγλική γλώσσα.

Άποτελέσματα:Οιεπιπτώσειςστηνέακαθημερινότητα των ασθενών, είναι ποικίλες και αφορούν την προσωπική, κοινωνική και σεξουαλική ζωή τους, την προσαρμογή τους στη νέα πραγματικότητα, την ψυχολογία, τη διαχείριση πιθανών επιπλοκών, τη φροντίδα της στομίας και την κάλυψη των βασικών καθημερινών αναγκών. Επιπρόσθετα, επιπτώσεις φέρεται να εντοπίζονται και στην επαγγελματική και οικονομική  ζωή των ασθενών.

Συμπεράσματα: Η δημιουργία μόνιμης κολοστομίας, διαταράσσει τις ισορροπίες της καθημερινότητας των ασθενών και των φροντιστών τους, φέροντάς τους αντιμέτωπους με πλήθος ζητημάτων, τα οποία επηρεάζουν την ποιότητα ζωής τους.

 

Κατηγορία: Τόμος 62, Τεύχος 2
Hits: 655 Hits
Ημ/νία Δημιουργίας: 04-08-2023
Συγγραφείς: Γεώργιος Τσαγκάνης , Δημήτριος Παπαγεωργίου